4shared
Herenweg 35, 3648 CA Wilnis0297 281 242info@dezwartdranken.nlma - vrij: 09:00-18:00 | za: 09:00-17:00

 B. de Zwart & Zn

Traditioneel familiebedrijf met passie voor dranken

Vandaag de dag zijn Edwin de Zwart en zijn vrouw Raquel de gepassioneerde uitbaters van De Zwart Dranken en Delicatessen. Edwin is de derde generatie die de voormalige Slijterij en Wijnhandel van zijn vader Martien en diens broer Hans in de familietraditie voortzet. De grootvader van Edwin, Bertus de Zwart, begon in 1928 als zelfstandig ondernemer met de verkoop van limonadesiropen en jenevers vanuit huis aan de Herenweg 195. Achter het ouderlijk huis had hij daarvoor een fabriekje opgezet waar hij flessen afvulde. De kennis daarvoor had hij opgedaan bij de firma Linders in Mijdrecht. Dat was een fabriek in limonades, jenevers en likeuren. Toen dit bedrijf ophield te bestaan ging Bertus er zelf mee verder onder zijn eigen naam. In 1939 trouwde Bertus met Greet Koot wier vader op de Herenweg 35 een café had. Dat was op de plaats waar nu het winkelpand staat. Bertus verhuisde met zijn productie naar die locatie alwaar hij zich toelegde op de productie van gedistilleerd, likeuren, advocaat, limonadesiropen en gazeuses. De likeuren werden toen nog zonder distilleerketel gemaakt. Alles werd door Bertus op ambachtelijke wijze vervaardigd. Voor vaste klanten werden zelfs dranken op smaak volgens eigen receptuur gemaakt. De zaken gingen zo goed dat uitbreiding noodzakelijk werd. Na de oorlog werd achter het woonhuis een nieuwe ruimte voor de limonadefabriek en een werkplaats gebouwd. Helaas mocht er van het Productschap geen gedistilleerd zonder distilleerketel worden gemaakt, waarna De Zwart daarmee stopte. Bertus bouwde vervolgens zijn zaak uit tot groothandel in frisdranken, bieren en legde zich toe op de productie van limonadesiropen. Daarnaast was er nog het café waar men tevens bruiloften en partijen verzorgde. Bertus en Greet kregen 9 kinderen. In de loop van de tijd werkten die nagenoeg allemaal mee in de zaak. Dat was toen gebruikelijk.

Beste slijter

In 1969 traden Martien en zijn broer Hans toe als vennoten in de zaak. In 1971 werd het café gesloten, waarna dit werd verbouwd tot slijterij/winkelruimte met er boven een woning. Dit is nu in gebruik voor presentatie van relatiegeschenken en als kantoorruimte. Bertus trok zich op 70-jarige leeftijd terug uit de zaak. Hij heeft zich in de loop der tijd bij zijn afnemers en klanten onsterfelijk gemaakt met zijn originele ambachtelijke limonadesiropen en destillaten. Martien en Hans gingen zich helemaal richten op de verkoop van dranken in de breedste zin van het woord en de productie van limonadesiropen. Om dit te promoten zijn er in de loop der jaren talloze leuke en interessante acties bedacht.

Het bestaande pand werd enkele jaren later aan de achterkant uitgebreid met een loods voor de limonadefabriek. Dit inclusief opslag op de bovenverdieping en geconditioneerde ruimten. Het geheel werd in 1979 in gebruik genomen. De limonadefabriek werd wijd en zijd beroemd om zijn bijzondere limonadesiropen. Hans de Zwart was hier de ‘limonademan’, maar werd opgevolgd door Kees Kroon die het stokje van hem overnam. Niet minder bekend en geliefd was de Mix van Trix, een met enkele likeuren aangelengde jus d’orange volgens eigen recept. Deze drank werd uitsluitend rond Koninginnedag gemaakt in een beperkte hoeveelheid en vond gretig aftrek. In 2007 behoorde Slijterij en Wijnhandel De Zwart tot de tien genomineerden die aanspraak konden maken op het predicaat ‘Beste Slijter van Nederland’. Nummer 1 werd het niet, maar trots kan je zijn als je tot de beste tien van het land behoort! In 2008 kwam er een einde aan 80 jaar ambachtelijk productie van limonades. Martien en Hans gaven bovendien te kennen zich te willen terugtrekken uit de zaak. Het pand bleef echter hun eigendom. De keten van Wijnkoperij Henri Bloem vestigde zich er met een gespecialiseerde wijnzaak. Maar die redde het niet waarna Edwin te kennen gaf het bedrijf weer in ere te willen herstellen. Dat is inmiddels een feit.

Menu

Welkom bij De Zwart dranken & Delicatessen

In onze winkel en ook online vragen wij naar de leeftijd van onze bezoekers. Ben je 18 jaar of ouder?

- -